Yunus Emre Institut i Balkanski centar za analizu i studije upriličili promocije knjige “Nedžmettin Erbakan” u Sarajevu i Fojnici

Balkanski centar za analizu i studije i Yunus Emre Institut u prethodna dva dana zajednički su organizirali promocije knjige „Nedžmettin Erbakan“, turskog historičara Abdulkadira Madžida u Sarajevu i Fojnici.

U sklopu međusobne saradnje ove dvije institucije, prvo je upriličena promocija navedenog djela u Mostaru, da bi 27. odnosno 28. februara Yunus Emre bio domaćin u druga dva navedena grada.

Promocije su upriličene povodom devete godišnjice od smrti rahmetli profesora Nedžmettina Erbakana.

Posebno za ovaj povod u Bosnu i Hercegovinu doputovao je hafiz Muhamed Turhan, trenutni savjetnik generalnog predsjednika IGMG-a, Kemala Erguna i nekadašnji najbliži saradnik rahmetli profesora Nedžmettina Erbakana.

Promoteri na sarajevskoj promociji bili su uvaženi hafiz Turhan i dr. Sedad Bešlija, prevodilac knjige „Nedžmettin Erbakan“ na bosanski jezik. Uloga moderatora pripala je istaknutom novinaru Anesu Džunuzoviću.

Prije zvaničnog dijela promocije prisutnima se obratio direktor Yunus Emre Instituta Mehmed Akif, koji je istakao zadovoljstvo što je ovaj institut domaćin promocije ovako važnog djela.

Prvi promoter bio je hfz. Muhamed Turhan, koji je svoje opširno i iscrpno jednočasovno izlaganje posvetio svojem ličnom iskustvu poznavanja, življenja i djelovanja sa rahmetli Nedžmettinom Erbakanom. Prema njegovim riječima bilo da se radi o svakodnevnim aktivnostima, namazu ili nekom drugom činu profesor je bio inspiracija za djelovanje.

Drugi promotor, dr. Sedad Bešlija je o Erbakanu govorio kao historijskoj ličnosti koja može poslužiti za primjer u kontekstu čovječanstva općenito, jer se njega ne smije svoditi samo na partikularne identitete muslimanstva ili Turske. Njegove ideje teže ka sreći i zadovoljstvu svih ljudi na svijetu a ne samo jednog dijela ljudskog roda na nekim kontinentima. Erbakan je važan i u kontekstu stjecanja nezavisnosti Bosne i odbrane naše zemlje od agesora pa bi posebno nove generacije Bosanaca i Hercegovaca koji ovu zemlju nose u srcu trebale znati ko je Erbakan i odati mu makar time priznanje za svu nesebičnu podršku koju je dao Bosni, ali i očuvanju islama na ovim prostorima. Svoje obraćanje, uz preporuku za iščitavanje djela, završio je riječima da bi planeta Zemlja danas bila sretnije mjesto za život da su prevladale ideje i stremljenja koja se navode u knjizi o Erbakanu, njegovom životi, djelu i ideji.

Dan nakon sarajevske promocije, o liku, djelu i ideji Nedžmettina Erbakana govorilo se u Fojnici. Promotori su ponovno bili hfz. Turhan i dr. Sedad Bešlija, dok je uloga moderatora pripala mr. Admiru Lisicu.

Nakon obraćanja direktora Yunus Emre Instituta, Mehmeda Akifa, riječ je dobio dr. Bešlija čije je izlaganje bila veoma dobra uvertira za film koji je prikazan publici pod nazivom „Erbakan o Bosni“, a koju je za ovu priliku pripremio media team Balkanskog centra za analizu i studije.

Upravo je ovaj film bio u fokusu ove promocije, što je naišlo na otvoreno oduševljenje publike u Fojnici.

Nakon filma, hfz. Turhan, osvrnuo se na djelovanje i aktivizam Erbakana tokom čitavog života, bilo da se radi o danima provedenim u Turskoj ili Njemačkoj. On je istakao zahvalnost Bogu što je imao priliku sarađivati sa Nedžmettinom Erbakanom u periodu od 2005. godine pa sve do njegove smrti prije tačno devet godina (27.2.2011.).

Na kraju promocije prisutni su se prisjetili fatihom i dovom posvećenom Erbakanu, Aliji Izetbegoviću, svim bosanskim šehidima, ali i turskim šehidima koji su prije dva dana nastradali u Siriji.

Kada je riječ o promocijama knjige „Nedžmettin Erbakan“ za godinu dana od kada je objavljena ova knjiga, ona je promovirana deset puta, širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

U narednom periodu Balkanski centar za analizu i studije nastaviće sa sličnim aktivnostima.

You might also like
bs_BABS_BA
X