Održana promocija knjige „Nedžmettin Erbakan“ u Tuzli

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Tuzla i Balkanskog centra za analizu i studije organizirana je promocija knjige „Nedžmettin Erbakan“ turskog historičara Abdulkadira Madžita. U sali Kulturnog centra Slatina o ovom izuzetno značajnom djelu govorili su dr. Amir Karić i dr. Sedad Bešlija, koji je ujedno i prevodilac ove knjige na bosanski jezik.

Moderator na promociji bio je mr. Admir Lisica, koji je na početku promocije istakao značaj lika i djela Nedžmettina Erbakana, istaknutog turskog i islamskog intelektualca koji je dao primjer šta jedan pojedinac može uraditi kada izađe iz zone konfora i prepusti se ideji jačanja šire društvene zajednice.

Dr. Amir Karić je u svom izuzetno iscrpnom i konciznom izlaganju naveo da u Bosni i Hercegovini, ali i regionu veoma malo pojedinaca zna za značaj ovog vrsnog islamskog intelektualca koji je svoj život posvetio borbi za pravednije društvo. Prema riječima dr. Karića, njegov značaj je i u tome što je odlučio da svoje znanje i rad stavi na raspolaganje svom narodu, na način da je koristeći stečeno znanje pokrenuo prvu tursku fabriku automobila. U daljem izlaganju, dr. Karić se osvrnuo na Erbakanov politički i društveni angažman koji je doživio svoj vrhunac ulaskom u vlast sa pozicije ministra, sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Prevodilac ovog kapitalnog djela, dr. Sedad Bešlija osvrnuo se na Erbakanovo sazrijevanje kroz tradicionalne turske škole koje korijene imaju u 19. stoljeću. Kroz izlaganje, dr. Bešlija je naveo niz način na koji je Erbakan utjecao na promjenu turskog društva koje se nalazilo u očitoj krizi. Također, dr. Bešlija je hronološki opisao Erbakanov život, od školovanja, pa sve do utjecajnog turskog lidera. Kao prevodilac, dr. Bešlija je smatrao važnim i njegovo djelova kroz Islamsku organizaciju Milli Gorus, čij je Erbakan bio utemeljitelj. Na samom kraju izlaganja dr. Bešlija je sumirao djelo Erbakana i analizirao poruke koje se mogu crpiti iz njega.

Ovo je bila šesta promocija knjige „Nedžmettin Erbakan“ u regionu, a u narednom periodu planirano je još nekoliko sličnih promocija.

You might also like
bs_BABS_BA
X