ZAŠTO JE NEKOLIKO ARAPSKIH ZEMALJA PREKINULO VEZE SA KATAROM?

EMILY TAMKIN | ROBBIE GRAMER

Pet arapskih zemalja – šest ako brojimo libijsku opozicionu vladu – je odjednom prekinulo diplomatske odnose sa Katarom, optužujući malu zaljevsku zemlju za podršku militantnim grupama kao što je Islamska država i Al-Kaida, što je potez koji bi mogao zakomplicirati koaliciju predvođenu Sjedinjenim američkim državama protiv terorističkih grupa.

Saudijska Arabija i Bahrejn su prvi prekinuli odnose u ponedjeljak. Egipat, Jemen, Libijska privremena vlada i Ujedinjeni arapski emirati (UAE) ohrabreni od strane saudijskih zvaničnika da učine isto, ubrzo su izvršili pripreme za izbacivanje diplomata, zatvaranje granica i uspostavu zabrane letova iz i prema zemlji. Kuvajt i Oman su jedne zemlje članice Zaljevskog vijeća saradnje (Gulf Cooperation Council – GCC) koji su održali veze.

Nesporazum je nastao oko navodne podrške Katara Muslimanskom bratstvu – koje egipatska vlada smatra terorističkom organizacijom, i Al-Jazeere, katarske televizijske mreže koja je često kritična prema saudijskim i egipatskim zvaničnicima. Ali tenzije između Katara i njegovih susjeda traju već godinama, prvenstveno zbog otvorene saradnje Katara sa Iranom, geopolitičkog neprijatelja Rijada.

Tenzije su dostigle vrhunac proteklih sedmica. Zaljevski saveznici blokirali su Al-Jazeeru, nakon što je katarski emir šejh Tamim bin Hamadn al-Thani navodno kritikovao Saudijsku Arabiju zbog državnih medija istovremeno pozivajući za unapređenje odnosa sa Iranom. Besmislice, bio je odgovor Katara: Takvi navodi su netačni. Prema Dohi, katarskoj novinskoj agenciji, koja je plasirala al-Thanijeve izjave, cijeli slučaj je podmetnut.

U saopćenju, katarski ministar vanjskih poslova je izrazio „duboko žaljenje“ zbog poteza svojih susjeda da prekinu odnose i zatvore granice. U saopćenju se potezi karakterišu kao „neopravdani“ i „bazirani na neosnovanim i neutemeljenim optužbama.“

Ambasade Saudijske arabije, Egipta, Jemena, Bahrejna i UAE nisu odmah komentirale situaciju.

Izgleda da ima i šesta zemlja koja prekida odnose sa Katarom, nakon izvještaja da je libijska vlada isto učinila. Ali Libijska ambasada u Washingtonu pojasnila je da je privremena vlada u istočnoj Libiji prekinula veze sa Katarom. Međunarodno priznata Vlada nacionalog jedinstva to nije učinila.

Potez također dolazi u vrijeme kada kolacija vođena Saudijskom arabijom, uključujući i Katar, se bori protiv Huti pobunjenika u Jemenu koje podržava Iran u kravavom sukobu, koji se gleda kao zamjenski rat između Rijada i Teherana. Saudijska arabija je najavila da će udaljiti katarsku vojsku iz kolacije zbog optužbi da Katar potajno podržava iransku regionalnu strategiju.

Saudijska arabija je optužila Katar za finansiranje ekstremista i „podržavanje aktivnosti terorističkih grupa koje podržava Iran u pokrajini Qatif u Kraljevini Saudijskoj arabiji i Kraljevini Bahrejn“.

Saudijska Arabija je također bila pod optužbama za finansiranje i izvoz ekstremizma. Zapravo, nakon subotnjih terorističkih napada u Londonu, došli su pozivi od britanskih Laburističkih i liberalnih demokratskih stranaka da Britanska vlada dozvoli objavu „povjerljivih“ vladinih izvještaja. Pretpostavlja se da su izvještaji imali u fokusu i ulogu Saudijaca u finansiranju terorističkih grupa i propagande.

Državni sektetar Rex Tillerson, govoreći u Australiji, rekao je da diplomatska prepirka neće utjecati na rat protiv Islamske države; Katar, Saudisjak arabija, UAE, Bahrejn, Libija i Egipat svi su članovi američke kolacije protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

„Ne očekujem da će ova situacija imati značajan utjecaj na ujedinjenu borbu protiv terorizma u regionu ili svijetu.“ – izjavio je za medije u Sidneju nakon susreta sa Australijskim ministrima vanjskih poslova i odbrane.

„Ohrabujemo sve strane da sjednu zajedno i prebrode razlike“.

Sekretar odbrane James Mattis je također izjavio da ne vjeruje da će potez značajno uticati na borbu protiv Islamske države. Trumpovi napori da pojača borbu protiv terorizma su se fokusirali na okupljanju arapskih zemalja, posebno zaljevskih zemalja.

Tenzije u Zaljevu bi mogle biti dodatna glavobolja za Pentagon. Katar i njihovi saveznici su ključni za američki vojni utjecaj na Bliskom istoku. U Kataru se nalazi zračna baza Al-Udeid, odakle SAD pokreće i vodi zračne napade na Islamsku državu. U Bahrejnu se nalazi američka Peta flota, koja patrolira širom Bliskog istoka i dijelovima Indijskog okeana.

I dok je diplomatski haos iznenada nastao, bilo je naznaka pogoršanja naizgled dobrih odnosa Katara sa Iranom i terorističkim grupama. U martu 2016. godine, Katar je imao namjeru kupiti američke vojne ratne avione – ali nisu naišli na dobrodošlicu kod Obamine administracije.

Izvor: Foreign Policy
You might also like
bs_BABS_BA
X