DESTABILIZACIJA BALKANA SE MORA SPRIJEČITI

Pod hitno spriječiti destabilizaciju Bosne i Hercegovine!

Kemal Ergün, generalni predsjednik Islamske organizacije Millî Görüş (IGMG), sa sjedištem u Kelnu (Njemačka), oglasio se saopćenjem za javnost povodom secesionističkih odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska. Ergün je naglasio da je “situacija u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća te da Međunarodna zajednica treba hitno da interveniše”. U nastavku je dodao:

“Provokacije od strane zastupnika vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska dostigle su nivo koji se ne može zanemariti niti olahko shvatiti. Proizvedena napetost i izazivanje preduslova za širi konflikt, pa i oružani, ne smije se više tolerisati. Međunarodna zajednica pod hitno treba djelovati i spriječiti destabilizaciju Bosne i Hercegovine, te cijelog regiona. Važna odgovornost je na Visokom predstavniku Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu gospodinu Christianu Schmidtu. Uvaženi Visoki predstavnik Schmidt mora preuzeti incijativu i pokazati odlučnost, kao i preduzeti sve mjere za suzbijanje secesionističkih aktivnosti, kao i smanjenje tenzija, te redovno i s visokom odgovornošću obavještavati Vijeće za provedbu mira o tome šta se dešava. Dejtonski mirovni sporazum ne samo da to omogućava Visokom predstavniku, već ga i obavezuje na takve aktivnosti. Pored toga, Evropska unija treba da prisili gospodina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, da što prije odustane od secesionističkih stavova i aktivnosti.

Prije 30 godina, pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te druge sukobe u regionu, Međunarodna zajednica je sa zabrinutošću “posmatrala” slične provokacije. Zbog toga što se sa neodlučnošću gledalo na velikodržavničke ambicije srpske politike na kraju smo bili svjedoci jednom od najmračnijih perioda u Evropi. Nikako se ne može i ne smije dozvoliti da se ovo ponovi. Genocid kao i nepodnošljiva tragedija koju su doživjeli Bošnjaci prije četvrt stoljeća još uvijek su svježi u našim sjećanjima. Svjetska javnost sada treba pokazati potrebnu osjetljivost, a prije svega odlučnost i spriječiti produbljivanje krize i secesionističke aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Pripadnicima svih naroda u Bosni i Hercegovini, kao i cijeloj regiji Balkana, preostaje vrlo važan zadatak: nikada ne smiju dozvoliti da ih drugi huškaju i izazivaju međusobne provokacije. Vjerska i kulturna raznolikost na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovni, nema premca i sličnosti u Evropi. Zajednički cilj treba da bude zaštita i čuvanje toga”, zaključuje Ergun.

You might also like
tr_TRTR
X