Održana promocija knjige “Nedžmettin Erbakan”

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana je promocija knjige “Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja”, autora profesora dr Abdulkadira Macita, javlja Anadolu Agency (AA).

Promociji knjige, održanoj u organizaciji Balkanskog centra za analizu i studije BALANS, osim autora prisustvovali su i Murat Ileri, zamjenik predsjednika Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG), dr Sedad Bešlija, prevodilac ovog djela na bosanski jezik i brojni građani.

Ovim povodom, autor djela je istakao da je Erbakan, bivši turski premijer i osnivač i lider pokreta Milli Gorus, bio jedan od značajnijih muslimanskih lidera u prošlom stoljeću.

“U ovoj studiji govori se o ulozi Erbakana u savremenoj islamskoj misli i borbi Erbakana u kontekstu moderne misli s kojom su se muslimani suočavali u posljednja dva stoljeća”, kazao je Macit.

Dodao je kako je rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, također bio istaknuti muslimanski mislilac.

“Erbakan u Turskoj i Izetbegović u Bosni i Hercegovini su bili istaknute ličnosti u kontekstu polaganja ispita muslimanskog svijeta i humanizma u susretu s modernizmom”, rekao je autor djela.

Ileri je istakao da je Erbakan bio jedan od lidera koji je zasigurno ostavio značajan trag u prošlom stoljeću, dodajući kako je važno razgovarati o njegovim djelima i idejama koje je ostavio iza sebe.

Bešlija je također kazao da je Erbakan bio jedan od lidera koji je imao značajnu ulogu u 20. stoljeću te naglasio da je ponosan što je ova knjiga prevedena na bosanski jezik.

“Sutra je 8. godišnjica smrti Erbakana. Posebno smo sretni da je promocija knjiga održana dan prije toga”, rekao je Bešlija.

Podsjetio je da je Erbakan uložio značajne napore za muslimane i islam na ovim prostorima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

“Za nas je vrlo važno da građani Bosne i Hercegovine imaju priliku čitati o Erbakanovoj misli i borbi”, rekao je Bešlija.

U okviru programa prikazan je i film “Nedžmettin Erbakan u Bosni i Hercegovini”.

(Agencije)

You might also like
bs_BABS_BA
X