ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “DIPLOMATIJA I DIPLOMATSKA PRAKSA U RANOM ISLAMSKOM PERIODU” U TUZLI

U srijedu, 21.3.2018. u amfiteatru kulturno-obrazovnog centra džemata Tušanj-Slatina, predstavljena je knjiga “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”. Promotori knjige su bili prof.dr. Amir Karić, hfz.mr. Saudin Gobeljić te Kemal Obad, prevodilac i predsjednik UO BALANS-a. Promociju je moderiraro i vodi Anes Džunuzović.

Na promociji je prisustvovao značajan broj mladih ljudi, ali i starijih generacija koji su pratili predstavljanje ali i elaborariranje teme diplomatska prakse u ranom islamskom periodu. Ova nedovoljno istražena tema izazvala je veliko interesovanje kod prisutnih koji su sa sobom ponijeli pozitivne utiske sa predstvaljanje knjige.

Prof. Karić je istakao i predstavio ukratko razvoj moderne diplomatije u Evropi, te istakao nekoliko značajnih elemenata knjige među kojima je razvoj međuljudskih međucivilizacijskih odnosa, najprije unutar muslimanske zajednice, te muslimana sa drugim kulturnim i vjerskim zajednicama. Prof. Karić se i osvrnuo na Medinsku povelju, kao prvi dokumenat u historiji ustavnog karaktera. Naglasio je da ovakva knjiga nije samo doprinos u izučavanju historije islama i isključivo islamistike, nego i jedan značajan doprinos u izučavanju historije međunarodnih odnosa i diplomatije u svjetskim trendovima. Dodao je da knjiga zbog svog karaktera, sažetosti te odsutnosti bilo kakve ideološke barijere koja bi je mogla opteretiti, zaslužuje biti jedna od literatura na univerzitetskom nivou.

Hafiz mr. Saudin Gobeljić opisao je knjigu kao doprinos u potvrđivanju činjenice da je islam sveobuhvatan u svojoj suštini, te da su muslimani bez obzira na svoje vjersko ubjeđenje bili aktivni u zaštiti, uspostavi i očuvanju ljudskih prava. Štaviše muslimani kao ambasadori odnosno izaslanici svoje djelovanje su uvijek širili van granica Islamske države, odnosno hilafeta, te da su značajno doprinijeli u širenju ideje islama.

Mr. Kemal Obad je ukratko istakao da je potrebno ovakve teme muslimanskog aktivizma promicati među mladima jer suština knjige je zapravo izgradnja odnosa među ljudima, promicanje vrijednosti pozitivnog aktivizma iz perspektive politike, ekonomije, prava i dr. Istakao je zahvalnost domaćinima za organizaciju uspješne promocije.

You might also like
bs_BABS_BA
X