USPJEH VRIJEDAN DIVLJENJA: PREMIJER HOLANDIJE UGOSTIO STUDENTICU U SVOM KABINETU

Dilara Bilgiç, uspješna osamnaestogodišnja studentica koja živi u Holandiji, napisala je knjigu o demokratiji, sažetu u 112 stranica pod nazivom „Demokratija – crna kutija“ („Kara kutu demokrasi“). Knjiga je napisana na holandskom jeziku a govori o problemima politike u Holandiji. Knjiga je privukla pažnju Holandske vlade, te je Mark Rutte, premijer Holandije, ugostio Dilaru u svom Kabinetu.

„MNOGO MI JE DRAGO ŠTO JE PREMIJER RUTTE POKAZAO INTERESOVANJE ZA MOJU KNJIGU“

U razgovoru za Camia Haber, Dilara Bilgiç, navodi kako joj je bilo drago što je premijer pokazao interesovanje za njenu knjigu te kako je njihov razgovor protekao u ugodnoj atmosferi. Premijer joj je uputio nekoliko riječi i savjeta: „Sutra će biti onih koji će te kritikovati, nebitno. I mene kritikuju. Ti nastoj da pitaš, razgovaraš, razumiješ osobu koja kritikuje.“. Bilgiç naglašava kako su joj se svidjele riječi i savjeti koje joj je premijer uputio.

„U SVOJO DRUGOJ KNJIZI PLANIRAM DA NAPIŠEM SVOJU ŽIVOTNU PRIČU“

Bilgiç koja se nije nadala da će njena prva knjiga steći toliku popularnost u javnosti, govori: “Razmišljam o tome da napišem svoju drugu knjigu u kojoj ću ponuditi rješenja za društvene probleme i demokratske dileme u kojim se društvo Holandije nalazi. U drugoj knjizi planiram pisati o svom životnom iskustvu, svoju životnu priču.” Također navodi da će se u knjizi moći čitati o susretu i upoznavanju dviju različitih kultura.

“SVAKO IMA SEBI SVOJSTVENE KVALITETE”  

Bilgiç je kazala da se uvijek pitala na koji način bi mogla sebe kao muslimanku i svoj identitet predstaviti nemuslimanskom društvu u kojem živi, te tako dati svoj doprinos u tome. Poručila je mladima koji žive u Evropi, a porijeklom su Turci: “Treba biti odlučan, čvrsto vjerujem da ovdje u Holandiji dvije različite kulture mogu živjeti u miru i nizati uspjehe u mnogo čemu. Svako ima sebi svojstvene kvalitete, samo je bitno te kvalitete prepoznati.“

Izvor: camiahaber
Prevod: Sumejja S. i Halima K.

 

You might also like
bs_BABS_BA
X