INTERVJU | TURSKA POLITIKA U BOSNI I HERCEGOVINI: MOGUĆNOSTI, TEŽNJE I POSTIGNUĆA (2000-2020)

Uvodna riječ

Višestoljetno povijesno osmansko iskustvo, unatoč razvoju sveukupnih prilika u 20. stoljeću, ostavilo je neizbrisiv trag u Bosni i Hercegovini odnosno u identitetskim kodovima bosanskog naroda. U savremenom dobu, Bosna i Hercegovina kao država, i njen narod, nastoje uspostavljati i razvijati odnose sa različitim državama i zajednicama u svijetu. Republika Turska je jedna od zemalja čiji se utjecaj na prostoru Balkana/Jugoistočne Evrope znatno povećao u posljednje dvije decenije, u odnosu na prethodno vremensko razdoblje.

S obzirom na historijsko iskustvo, ali i činjenicu da Republika Turska kao država predstavlja prijateljsku državu, a njen turski narod u najvećem dijelu gaji otvorene simpatije prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima, svjedoci smo pojačane saradnje i razvoja odnosa na političkom, obrazovnom, kulturnom, turističkom i ekonomskom polju.

Predstavljamo vam razgovore sa mladim poslovnim ličnostima, koje imaju značajno bosansko-tursko životno, obrazovno i poslovno iskustvo. Cilj je sagledavanje stanja između dvije zemlje u posljednje dvije decenije i pokušaj identificiranja onih tačaka u međusobnom odnosu koje imaju potencijal za dalji razvoj odnosa na obostranu korist.

Balkanski centar za analizu i studije

Kompletan PDF

bs_BABS_BA
X