Održana promocija knjige o prof. dr. N. Erbakanu u Kiseljaku

U nedjelju, 24.3.2019. održana je promocija knjige “Nedžmettin Erbakan – život, djelo, ideja” u Kiseljaku. Promociju su zajednički organizovali Udruženje “Trijumf”, Udruženje “Intelekt”, Udruženje “Fatih Milodraž”. Ovo je treća promocija knjige koja je izazvala veliko interesovanje.

Knjigu su predstavili dr. Sedad Bešlija, dr. Harun Karčić i mr. Kemal Obad koji su govorili o razlozima zbog čega je ova publikacija važna za naše govorno područje, te o Erbakanu kao liderskoj inspiraciji i ustrajnosti u političkom i društvenom djelovanju.

Mr. Kemal Obad istakao je da Erbakanov život nije samo za historijsko iščitavanje, nego i pronazalak vlastitog odnosa prema pojavama u društvenom i političkom životu naše bosanske-hercegovačke stvarnosti. Dr. Karčić je govorio da je Nedžmettin Erbakan bio prvi turski političar koji je aktualizirao pitanje političkog islama i nastojao da ga realizira u svom političkom djelovanju. Zalagao se za formiranje muslimanskog vojno-političko-ekonomskog bloka, a na domaćem terenu, istakao je dr. Karčić, zagovarao je industrijalizaciju Turske i povećanje domaće proizvodnje kako bi se ojačala ekonomija. Dr. Bešlija je govorio o intelektulano-duhovnoj ukorijenjenosti Nedžmettina Erbakana, te njemu kao primjeru u obrazovanju i ljubavi prema domovini. Naglasio je da je poduzetnički duh i briga prema vlastitom narodu, zajednici i državi inspiracija za sve one koji žele dobro Bosni i Hercegovini u sadašnjosti i budućnosti.

Kao i na drugim promocijama, na kraju je prikazan dokumentarni film, “Erbakan o Bosni”.

You might also like
bs_BABS_BA
X