Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu

U izdanju Balkanskog centra za analizu i studije, izašao je prijevod knjige autora Yasina Istanbulija "Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu". 

Autor Yasin Istanbuli
Prijevod Kemal Obad
Urednik Sedad Bešlija
Godina izdanja 2018

Pomenuta studija, od sada dostupna i široj regiji govornog područja Balkana, oslikava nam razvoj islamske civilizacije na postulatima unapređenja i kreiranja diplomatskih odnosa sa drugim civlizacijama, narodima i vjerskim zajednicama na njenom putu ka Evropi, Sjevernoj Africi i Srednoj i Istočnoj Aziji. Ne ulazeći u klasičnu raspravu i opširnost historiografije, autor koji je i prakitlčni diplomata sa preko 30 godina diplomatskog iskustva, na jasan i direktno studijski fokusiranu metodologiju naglašava doprinos arapsko-islamske civlizacije na vođenje međunarodnih odnosa i njeno bogatstvo sadržaja i praktičnih primjera iz historije koji su na određen indirektan, sistemski i teoretski način doprinijeli savremenim međunarodnim konvencijama i zakonima svjetske diplomatije. Ono što je možda najupečatljivije, u kontekstu izučavanja odnosa među različitim narodima i civilizacijama, njihovim susretima i sporazumima, jeste zapravo ljudska svijest o potrebi međusobne korelacije u svijetu različitih izazova, što se u ovoj knjizi i nastoji prikazati iz prošlosti nekadašnjih svjetskih civilizacija. Borba za premoć ne dolazi i nije dolazila samo iz ratova i povremenih sukoba. Naprotiv, umijeće diplomatskog pregovora je jedan od vještina koje su davale posebnu snagu kako narodu tako i civilizacijama koje su svojom kulturom i sentimentalnim proizvodima nauke i jezika kreirale savremeni svijet. Upravo u ovakvom kontekstu, kroz pet poglavlja nas vodi autor ove knjige, nastojeći da predstavi i pojasni učešće islamske civilizacije u tom procesu.

Ova studija nije isključivo historijskog niti politološkog sadržaja, već najprije multidisciplinarni pristup izučavanja tematici koja je i historijski i politološki zanemaren na našim prostorima a koja nas se dotiče u našem pravno-historijskom kontinuitetu međunarodno priznatne savremene države koja ima neprocjenjivo bogatstvo kulturno-historijskog sadržaja u svojoj dugoj historiji.

O AUTORU
Yasin Istanbuli je dugogodišnji diplomata i u službi jordanskog Ministarstva vanjskih poslova od 1962. godine. Obavljao je ambasadorsku službu u Alžiru, Iranu te u nekoliko država centralne Evrope. Istanbuli je stekao doktorat u Budimpešti. Njegov akademski naučni interes za međunarodne odnose i historiju zajedno sa diplomatskim iskustvom pruža mu sjajan uvid u vođenje i razumjevanje vanjske politike. Kroz knjigu “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”, Istanbuli stavlja naglasak na univerzalnost, mirovne odnose i jednakost naroda i nacija u diplomatskoj praksi tokom ranog islamskog perioda, kao i trajni utjecaj koji je diplomatija imala na međunarodne odnose u savremenom dobu.
Knjiga se može kupiti u našem centru, ulica Safvet-bega Bašagića 38 ili naručiti putem e-maila: publikacije@balans.org.ba
CIJENA 15 KM    |    CIJENA ZA INOSTRANSTVO 10 €
You might also like
bs_BABS_BA
X