U KONJICU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “NEDŽMETTIN ERBAKAN: ŽIVOT, DJELO, IDEJA”

Promocija knjige “Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja”, autora profesora dr. Abdulkadira Madžita, održana je u ponedjeljak navečer u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu.
Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, događaj se održao u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i Balkanskog centara za analizu i studije (BALANS), a u suradnji s partnerom Yunus Emre Institutom iz
Mostara.
O spomenutom djelu je govorio dr. sc. Sedad Bešlija, bosanskohercegovački historičar i prevoditelj djela, a
skup je moderirao Anes Džunuzović, novinar i publicista.

Na samom početku Konjičani su odgledali kratki dokumentarni film o Erbakanu u aranžmanu BALANS-a, koji akcentira njegovu ulogu prema Bosni i Hercegovini u toku agresije 1992-1995. godine. Džunuzović je prisutne upoznao s radom BALANS-a te osnovnim biografskim podacima autora knjige prof. dr. Abdulkadira Madžida, a zatim dao riječ prevoditelju spomenutog djela dr. Sedadu Bešliji, koji je govoreći o njegovom značaju između ostalog istakao da je Erbakan bio jedan od lidera koji je imao značajnu ulogu u 20. stoljeću u Turskoj i muslimanskom svijetu.
Dr. Bešlija je o ličnosti, životu, djelu i ideji Erbakana govorio kroz prizmu njegove intelektualne i duhovne ukorjenjenosti, obrazovanja, domoljublja, ustrajnosti i sveobuhvatnog razumijevanja islama.
“Nama u Bosni je posebno važno govoriti o Erbakanu kao prijatelju, koji je uložio značajne napore za nezavisnost Bosne, muslimane i islam na ovim prostorima tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine”, kazao je Bešlija.

Nedžmettin Erbakan jedan je od najutjecajnijih muslimanskih lidera u 20. stoljeću. Cijeli svoj životni vijek (1926-2011.) posvetio je vraćanju političkog, kulturnog, ekonomskog, društvenog dostojanstva i samopouzdanja muslimanima Turske i muslimana svijeta općenito. Izdanak je uglednog intelektualno- duhovnog kruga muslimana Turske koji baštini tradiciju još iz osmanskih vremena. Bio je vanserijski đak i student, a kao inženjer, doktor nauka, zadužio je Njemačku svojim izumom na temi paljenja motora za tenkove Leopard I, koji se i danas koristi u NATO sistemu.
S prijateljima je osnovao islamski pokret “Milli Görüş” (Narodni pogled) sa zadatkom da muslimane u Turskoj i svugdje u svijetu vrati u društveni epicentar, a tursku državu na mjesto u svijetu koje joj je kroz stoljeća pripadalo. U toj borbi nastojao je na ideji islama okupiti, ujediniti i organizirati muslimane svijeta i države sa većinski muslimanskim stanovništvom.
Riječju, djelom i perom borio se protiv aktuelnog svjetskog poretka kojeg predvodi rasni imperijalizam. Širio je vidike muslimanima u pogledu razumijevanja islama kao sveobuhvatne ideje i vjere. Tražio je i nudio rješenja za spas cijelog čovječanstva. Budio je muslimane iz sna. Odrekao se svoje akademske karijere zarad borbe za obespravljene. U svojoj teškoj borbi nailazio je na stalne prepreke. Zatvarani su i on i njegove političke partije. No, nikada nije poklekao i odustao. Na kraju, postao je i premijer 54. Vlade Turske, ali vrlo brzo udaljen pučem od “duboke države” i vanjskih neprijatelja.

Dr. Bešlija je istakao političke ideje i akcije o kojima je Erbakan govorio posebno tokom 80-tih i 90-tih godina 20. stoljeća i pozvao prisutne da sami zaključe koliko su danas u Turskoj te ideje realizirane. Naime, zagovarao je slobodu nošenje mahrame studeticama na univerzitetima, izgradnju džamije na Taksimu, otvaranje džamije Aja Sofija za ibadet muslimanima, započinjanje industrijske revolucije u Anadoliji, Tursku kao zemlju-lider i regionalnu silu, državu koja neće slijepo slušati Zapad već državu čija će se riječ poštovati, državu koja neće biti ograničena na proizvodnju paradajza, već da će proizvoditi i motor, prekid saradnje s MMF-om, formiranje nacionalne odbrambene industrije itd.
Na kraju je dr. Bešlija istaknuo da je djelo “Nedžmettin Erbakan – život, djela, ideja” u izdanju Balkanskog centra za analizu i studije – BALANS iz Sarajeva, “samo jedan mali znak pažnje i zahvalnosti tom velikanu muslimanskog svijeta za sve što je učinio za nas i čovječanstvo općenito”.

You might also like
bs_BABS_BA
X