Azem Vllasi održao tribinu o “Bošnjačko-albanskim odnosima”

Istaknuti kosovski advokat i intelektualac Azem Vllasi je tribini u Balkanskom centru za analizu i studije u Sarajevu održao predavanje: “Bošnjačko-albanski odnosi: problemi i rješenja”. Moderator tribine bio je prof. dr. Admir Mulaosmanović.

Vllasi je istaknuo da je najveći problem kada su u pitanju odnosi Kosova i Bosne i Hercegovine postojanje veoma strogog viznog režima.

“Mi na Kosovu smo čak i sa Srbijom riješili pitanje slobode kretanja građana i to će i u BiH morati doći na dnevni red”. Vizni režim je bespotreban. Radi se o inatu i blesavoj politici. Vlast u Banja Luci namjerno ometa tu komunikaciju. Neko sa strane treba da se pozabavi time, evo vam Valentin Inzko, EU…Sa kosovske strane nema nikakvog problema za vizni režim. Donedavno su građani BiH mogli putovati na Kosovo bez viza. Iako se taj problem recipročno rješava, mi smo imali razumijevanja ne bi li BiH ukinula vizni režim. Kad nije, mi smo ukinuli vizni režim ne bi li urazumili Bosnu. Opet nema ništa od toga i mi čekamo da se ta apsurdna situacija razriješi. Sa strane Kosova nema problema. Kad se donese odluka da se ukidaju vize za građane Kosova, Kosovo će sutra donijeti istu odluku”, rekao je Vllasi.

Vlasi koji je u ime zvanične Prištine i pregovarao s bh. vlastima o ovom pitanju naglasio je da je kao odgovor na pitanje o tome dobio taj da je potreban konsenzus na državnom nivou, a da nema političke volje kod predstavnika iz entiteta iz RS-a da se ovo pitanje riješi.

On je rekao da su to apsurdna opravdanja, naročito jer je Srbija to pitanje riješila s Kosovom, te je naveo da pri izvozu robu iz BiH na Kosovo prednjače firme iz manjeg bh. entiteta, što je razlog više da se otklone sve prepreke za ukidanje viznog režima između dvije zemlje.

– Pa, neće Albanci s Kosova doći u BiH da traže azil, nego će doći da posjete prijatelje, familiju ili u turističku posjetu, kao što bi i građani iz BiH došli iz istih razloga na Kosovo, a ne da traže azil, pa da se vlasti boje iz toga razloga. Ali ni svim evropskim zemljama ne odgovara  da se taj vizni režim između Kosova i BiH ukine. Ima puno takvih u Evropi koji to ne žele – rekao je Vlasi.

Istraknuti advokat i intelektualac je imao komentar i na izjave Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, o “pripajanju trećine teritorije Srbije Kosovu”:

“Geopolitička karta Balkana i prostora bivše Jugoslavije je završena. Nema više pripajanja jedne države drugoj; to je završena priča. U Srbiji se pravi propaganda da mi želimo veliku Albaniju. Među Albancima na Kosovu se niko ozbiljan ne bavi tom temom. Kosovo je međunaordni projekat. Albanija je ozbiljna država i ima svoje granice. Mi nismo ludi da posežemo za mijenjanjem granica da bi izazvali tragedije kao što su Srbi, jer su ratovi izazvani na ovim prostorima tako što se krenulo za ostvarivanjem projekta velike Srbije. Ako takve ideje postoje, onda je to ideja velike Srbije, a ne velike Albanije, velike Hrvatske ili velike Bosne”, zaključio je Vllasi.

Ocijenio je da je saradnju između BiH i Kosova, osim trgovinske razmjene  neophodno proširiti i na oblast kulture.

U ime Balkanskog centra za analizu i studije, zahvalnicu za održano tribinu g. Vllasiju uručio je prof. dr. Admir Mulaosmanović, predsjednik UO BALANS-a. Ovo je ujedno bila i posljedna tribina u ovom ciklusu, a Balans centar će pokrenuti novi ciklus u septembru sa brojnim drugim eminentnim gostima iz Bosne i Hercegovine i regije.

You might also like
bs_BABS_BA
X