U FRANCUSKOJ ODBIJEN PRIJEDLOG ZAKONA O ZABRANI NOŠENJA HIDŽABA DJEVOJKAMA MLAĐIM OD 18 GODINA

Narodna skupština Francuske odbila je pokušaj prijedloga zakona o zabrani nošenja hidžaba djevojkama mlađim od 18 godina.

Narodna skupština Francuske nije odobrila pokušaje partije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona „Republika u pokretu“(LREM) kao ni Republikanskim zastupnicima Aurore Berge i Jean – Baptiste Moreau da na javnim mjestima zabrane nošenje hidžaba djevojkama mlađim od 18 godina.

ČELNICI ODBORA TAKAV ČIN SMATRAJU „EKSTREMNIM“

Izabrano povjerenstvo sazvano u Narodnoj skupštini razmatralo je nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama poznatijim kao “islamistički separatistički”, a preimenovanim u “jačanje poštivanja republikanskih vrijednosti”, kojeg su pripremili zamjenici vladajuće stranke Berge i Moreau. Oni su insistirali na uvrštavanju dva dodatna člana zakona, i to: „član o zabrani nošenja hidžaba na javnim mjestima djevojkama mlađim od 18 godina“ te „član o nošenju odjeće koja pokazuje da su muškarci superiorniji od žena“. Odbor je navedene članove zakona ocijenio “ekstremističkim” i nije odobrio njihovo uključivanje u nacrt zakona. 

OVAKVA ODLUKA JE PRIHVATLJIVA

S druge strane, od danas će se o nacrtu zakona o “jačanju poštivanja republikanskih vrijednosti” početi raspravljati u Narodnoj skupštini. Christophe Castaner, zamjenik predsjednika partije LREM , izjavio je da smatra da je ovakva odluka prihvatljiva ocjenjujući član o nošenju hidžaba kao “pitanje zbog kojeg bi rasprave mogle biti histerične i nisu povezane s nacrtom teksta”.

FRANCUSKA MINISTRICA: „SMATRAM NEZAMISLIVIM VIDJETI DJEVOJČICU U DOBI OD 5 GODINA SA HIDŽABOM“

Ministrica unutrašnjih poslova Francuske, Marlene Schiappa, u izjavi za televiziju LCI podržala je inicijativu zabrane nošenja hidžaba djevojkama mlađim od 18 godina na javnim mjestima u zemlji, rekavši: „Nezamislivo je vidjeti 5-godišnju djevojčicu s hidžabom na glavi kao  što je nezamislivo vidjeti 2-godišnju djevojčicu s hidžabom u dječijim kolicima.“

Što se tiče odbijanja prijedloga zakona o zabrani nošenja hidžaba od strane državnog izabranog povjerenstva sazvanog u Narodnoj skupštini, Schiappa tvrdi da muslimanski predstavnici koji su saslušani u povjerenstvu također nisu odobravali incijativu nošenja hidžaba djevojkama mlađim od 18 godina.

Schiappa je dodala da je svjesna da postoje i oni koji pokrivanje djevojaka smatraju normalnim, te  da će se o tom pitanju u Francuskoj  raspravljati u narednim danima.

Izvor: camiahaber
Prevod: Sumejja S.

You might also like
bs_BABS_BA
X