BOSNA I HERCEGOVINA U IZAZOVIMA MODERNOSTI

Piše: Ajdin Delić

U posljednja dva stoljeća, još od Berlinskog kongresa 1878. godine i austrougarske aneksije 1908, naša domovina Bosna i Hercegovina suočava se sa mnogim izazovima i prijetnjama koji ugrožavaju njenu stabilnost, prosperitet pa i opstanak. S jedne strane, to su politička i ekonomska kriza, korupcija i nepotizam, a s druge strane, to su susjedni velikodržavni projekti koji se i dalje povremeno javljaju i de facto su stalni.

Međutim, jedan od najvećih izazova s kojima se suočava naša domovina Bosna i Hercegovina predstavlja izazov očuvanja Bosne i Hercegovine kao domovine svih njenih građana, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. U tom aspektu vrijedi se prisjetiti djela prvog predsjednika i vrsnog intelektualca Alije Izetbegovića, koji je u svom cjeloživotnom angažmanu naglašavao važnost očuvanja jedinstva, solidarnosti među svim građanima na prostoru naše države.

Kako je i sam predsjednik Izetbegović naglašavao Bosna i Hercegovina je zajednička domovina svih njenih građana bez obzira na vjersku, etničku pripadnost što i jeste evidentno i kroz djelimično učešće Srba i Hrvata, Jevreja i ostalih u odbrani domovine Bosne i Hercegovine.

Tako reći, upravo je ova vizija bila temelj bosanskohercegovačke borbe za nezavisnost i suverenitet pa je naša primarna obaveza da očuvamo i prenesemo na buduće generacije osjećaj nacionalne pripadnosti u punom kapacitetu.

Međutim, bosanskohercegovačka omladina se danas suočava sa brojnim izazovima koji ugrožavaju ovu viziju i sam osjećaj pripadnosti domovini i identifikaciju s njom. U eri “svijeta kao malog sela” usljed globalizacije te brzih tehnoloških promjena mladi u Bosni i Hercegovini se sve manje identifikuju sa državom u kojoj žive i često okreću drugim vrijednostima i ideologijama u domenu liberalizma i sličnih ideologija koji ionako malobrojnu bosansku naciju potresa i deidentifikuje. U tom domenu izazov omladine u očuvanju Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine zahtijeva od svih nas da se suočimo sa ovim trendovima i da ih prevaziđemo kroz izradu nacionalne strategije, jačanjem nacionalnih institucija i sličnih mehanizama, alata i servisa u službi promocije bosanskog nacionalnog/državotvornog identiteta te tako pokušamo neutralizirati utjecaje raznih regionalnih projekata baziranih na velikodržavnim ideologijama, ali i agresivnih liberalističkih ideja koje se plasiraju primarno kroz NVO sektor.

Jedan od načina da se to postigne jeste promicanje građanske svijesti i tolerancije među mladima te međusobno umrežavanje mladih. Mladi bi trebali biti osnaženi za aktivno uključivanje u društveno-politički život kako bi izrazili svoje mišljenje i borili se za zajedničke ciljeve. Također, važno je promovisati nastavak dijaloga i poštovanje različitosti kao temeljnih vjekovnih vrijednosti naše države Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, pisana djela Alije Izetbegovića i dalje predstavljaju inspiraciju i smjernice za sve nas koji se zalažemo za očuvanje Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine. Kao društvo moramo osigurati da se Izetbegovićeva vizija o jedinstvu u domovini prenese na buduće generacije, kako bi Bosna i Hercegovina i dalje bila i ostala domovina svih njenih građana i naroda u punom kapacitetu.

Također, važno je naglasiti da omladina nije usamljena u ovom procesu. Naša društvena zbilja mora osigurati adekvatne prilike za obrazovanje, edukacije, zapošljavanje i društveni angažman mladih ljudi, kako bi se potakla njihova aktivna uloga u društvenom razvoju i time neutralisao utjecaj negativnih ideologija koje imaju krajnji cilj brisanje svega bosanskog sa ovih prostora.

Zaključno rečeno, izazovi omladine u očuvanju Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine su realni i konkretni, ali uspjeh na tom putu nije nerealan uz prave mehanizme. Ovaj izazov se može prevazići kroz promicanje građanske svijesti, tolerancije i aktivnog uključivanja mladih u društveno-politički život. U tom smislu, navedena djela nam predočavaju i pružaju smjernice i inspiraciju za ovaj proces buđenja, a naša je obaveza da ih čitamo i budemo spremni i sposobni prenijeti istinske vrijednosti na buduće generacije.

 

You might also like
tr_TRTR
X