Održano predavanje i diskusija na temu “Uvod u medijsku pismenost” u organizaciji BALANS-a i CNS-a

U prostorijama Balkanskog centra za analizu i studije održano je predavanje i diskusija na temu „Uvod u medijsku pismenost“ u organizaciji Balkanskog centra za analizu i studije i Centra za napredne studije.

Na samom početku ispred organizatora prisutnima se obratio Admir Lisica koji je predstavio ciljeve i dosadašnji rad BALANS-a i CNS-a koji već duži niz godina uspješno organiziraju slične aktivnosti. Također, Lisica je napomenuo da pored organizacije panel diskusija, konferencija, seminara, edukacija i ljetnih škola ovi istraživački centri iza sebe imaju i veoma aktivnu izdavačku djelatnost. Posebno se to odnosi na Centar za napredne studije koji je u prethodnom periodu objavio blizu 200 naslova na bosanskom i engleskom jeziku.

Nakon uvodnih riječi, prisutnima se obratio predavač Harun Karčić, novinar i urednik Al Jazeera Balkans koji je predstavio dosadašnji novinarski rad ističući svoj put od reportera do urednika emisije „Granice Istoka“.

Karčić je dalje predočio neke od načina putem kojih se mogu saznati lažne vijesti, ali i kako otkriti lažne portale kojih je u zemljama regiona sve više. Svoje izlaganje usmjerio je na bitnosti interpretiranja činjenica, koje moraju biti provjerene prije puštanja u javnost. Potencirajući značaj takve prakse, Karčić je naveo primjer TRT Worlda koji je nedavno otvorio poseban odjel namjenjen za praćenje vjerodostojnosti informacija.

U drugom dijelu izlaganja on se osvrnuo na konkretne primjere pristrasnog i objektivnog izvještavanja, a kao primjer naveo je sukobe na Bliskom istoku o kojima se često izvještava sa dozom pristrasnosti.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija koja je trajala blizu 90 minuta. Naime, prisutni su iskoristili priliku kako bi se informirali o različitim načinima izvještavanja, praćenju događaja, kreiranju uredničke politike i sličnim stvarima.

Posebna pažnja je posvećena objašnjenju na koji način se mogu birati analitičari pogodni za razgovor na neku od tema, što je ujedno i najviše zanimalo prisutne, a sve zbog sve učestalije pojave raznih „analitičara“ u Bosni i Hercegovini i regionu, koji se često nameću medijima iako dovoljno ne poznaju problematiku o kojoj se govori.

Harun Karčić i Admir Lisica

Na samom kraju prisutnima se ponovo obratio Admir Lisica koji je ispred BALANS-a i CNS-a zahvalio dr. Harunu Karčiću na izuzetno kvalitetnom predavanju, ali i prisutnima koji su putem interesantnih pitanja kreirali dinamičnu diskusiju.

You might also like
bs_BABS_BA
X