Održana promocija knjige u Novom Pazaru

U Kulturnom centru Novi Pazar, u utorak, 27.11.2018. organizovana je promocija knjige “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”. Promociji je prisustvao veliki broj posjetitelja sa područja Sandžaka a sav prilog od prodaje knjige usmjeren je na trenutnu humanitarnu akciju H.O. Hasene za pomoć ratom ugroženom narodu Jemena.

Na promociji su govorili ugledni dr. Ferid Muhić, akademik i zastupnik u Parlamentu Makedonije iz reda Bošnjaka, mr. Senad Halitović i mr. Kemal Obad, prevodilac. Promociju je moderirao književnik Enes Nikšić. Ispred Balkanskog centra za analizu i studije, obratio se i dr. Sedad Bešlija, jedan od osnivača centra, koji je istakao važnost i nužnost osnivanja naučno-istraživačkih centara, odnosno think-thank organizacija koje trebaju predstavljati strateške “fabrike” mišljenja i praktičnih rješenja za društvo.

Kemal Obad, je istakao važnost prevoda ovakve knjige na bosanski jezik, koja je na taj način postala dostupna regiji Balkana. Ipak, predstavlja važan korak za istraživače, naučne djelatnike i širo zainteresovanu javnost za dalje istraživanje ove dosad nedovoljno obrađene teme na prostorima Balkana.

Mr. Senad Halitović se osvrnuo na diplomatske aktivnosti Muhammeda, a.s, koji je po riječima Halitovića, ne sam djelovao u mnogim kriznim situacijama tokom svog poslaničkog života, nego se diplomatski odnosio prema ashabima, prenoseći im poruke ali i načine kako da se ophode i prema drugim muslimanima van arapskog polutokoa ali i prema nemuslimanima. Halitović je također istakao da ova knjiga sa temom kojom obrađuje, dokazuje kako muslimani nisu u svojoj historiji bili oni koji su inicirali sukobe i netrpeljivosti prema drugim narodima u svijetu, nego su svoju misiju najprije rješavali diplomatskim sredstvima gdje god to bilo moguće. Dodao je da jasno možemo razaznati prema primjerima mnogih pisama koje je Muhammed a.s., uputio prema svojim ashabima koji su bili zaduženi za širenje poruke islama i promicanja dobra, da je uvijek insistirao na miroljubljivim rješenjima i dogovorima sa pripadnicima drugih religija i kultura. Njegovu praksu su nastavili i pravedne halife poslije njega, ali naglasio također da su vremenom muslimani udaljili se od diplomatskih poruka i prakse koju im je ostavio Muhammed, a.s, u amanet.

Dr. Ferid Muhić je također ocjenio ovu knjigu kao značajan doprinos ovoj temi koja skoro da se uopće ne proučava ovim prostorima, posebno na visokoškolskim ustanovama. Dr. Muhić je uradio filozofsku analizu knjige. Istakao je da su Bošnjaci Balkana postepeno zaboravljali svoju prošlost kad je u pitanju diplomatska praksa i diplomatske aktivnosti koje su vodili tokom različitih historijskih epoha. Širi dojam o knjizi prepustio je čitaocima, ali je istakao da kroz isčitavanje jedne ovakve knjige treba da se muslimani podsjete da diplomatija u svom ranom razvoju i temeljnim idejama pripada muslimanskom svijetu. Istakao je da u Vijeću sigurnosti UN-a ne postoji niti jedna većinski muslimanska zemlja svijeta koja bi predstvaljala 1.7 milijardi muslimana svijeta, sa pravom veta, što predstavlja dominaciju nad muslimanskom svjetskom populacijom. Ocijenio je diplomatski položaj muslimanskih zemalja veoma niskim u odnosu prema mnogim Zapadnim zemljama s kojima bi trebali graditi saradnju, a ne dominaciju jedne nad drugim. Dr. Muhić je na kraju izrazio nadu da ovakve publikacije doprinose misaonom prespitivanju i vraćanju muslimana ka boljoj svijesti u produktivnijoj praksu u međunarodnim odnosima. 

You might also like
bs_BABS_BA
X